Monday, December 31, 2007

Food - Vegetable rice ဒယ္အေပါက္ခ်က္နည္း ေထာပတ္ထမင္း


တန္ခုိးရိွန္ေစာ္ အာနုေဘာ္ေျကာင့္ ကုိယ္ေရာင္ ကုိယ္၀ါ ေတာက္ပ ရေစ သတည္း


စာေရးသူ အလြန္အမင္း အံ့ျသသြားပါသည္။ မွင္စာတေစက စာေရးသူ၏ မခ်က္ရေသးေသာ ဒန္ေပါက္လာစား သြားေျကာင္း သတင္းေပးသြားသည္။ ထုိ ့ေျကာင့္ ဂျဗာဂယာ ခ်က္ရေပေတာ့မည္။

က်န္ေနတဲ ့အရိုးေတြကို အရည္ေသာက္ခ်က္၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ ့မဆလာနဲ ့နွပ္ထားတာကို ဒန္ေပါက္ ျကက္သားခ်က္၊ အင္း ဒန္ေပါက္ စားသြားတဲ့ သူ ဦး သြားတာမို ့ ဒန္ေပါက္ မခ်က္ေတာ့ဘဲ ဒယ္ အေပါက္ကိုဘဲ ခ်က္ေတာ့မယ္။

ဒယ္အုိးထဲ ထံုးစံအတုိင္း ဂီးလို ့ေခၚတဲ့ ေထာပတ္ထဲ့တယ္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္နဲ ့ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ထဲ့တယ္ ျကက္သြန္ျဖဴနီ မုန္ညင္းေစ့ေခၚတဲ့ အမဲေစ့ေလးေတြကို ေျကာ္တယ္ မေညွာ္ခင္ နႏြင္းထဲ့ ခ်ျပီး ေရေဆးထားတဲ့ ဆန္ထဲ ထဲ့တယ္။ ဆားနဲနဲ သျကားနဲနဲ ထဲ့ ထမင္းခ်က္တယ္။
အခိ်ဳးကေတာ့
ဆန္ ၁ဗူး (မည္သည့္ ခြက္မဆို)
ေရ ၁ဗူး (မာမာ စားလိုလွ်င္) ၁.၅ဗူး(ဗမာအျကိုက္ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းညင္သာေသာ ထမင္းစားလိုလွ်င္)
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ၁လက္မ အရြယ္ ၂ေတာင့္ (ျကိုက္ရင္ ပိုထဲ့ပါ)
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ အရြက္ ၁၀ရြက္ (က်ေနာ္က ျကိုက္ေတာ့ ပိုထဲ့တယ္ ေမႊးတယ္)
ျကက္သြန္ျဖဴ အမႊာ ၄မႊာ။ ျကက္သြန္နီ ၁ ဥ (အနံေလာက္ဘဲလိုေတာ့ ေလ်ာ့ထဲ့လဲရတယ္)
ဆား တီးဇြန္း ေသး တ၀က္ (ဆားေလ်ာ့စားျကပါ ျကီးေတာ္တုိ ့ဘျကီးတုိ ့ အသက္ျကီးရင္ နားလည္ လာလိမ့္မယ္)
သျကား တီးဇြန္း ၁.၅ ဇြန္း
မုန္ညင္းေစ့ တီးဇြန္း ၃ဇြန္း (ထမင္းထဲမွာ မဲမဲေလးေတြနဲ ့လွေတာ့ ပိုလဲ ရတယ္)
ေထာပတ္ တီးဇြန္း ၁၀ဇြန္း (ေထာပတ္ထမင္းမို လို ့ ပိုထဲ့ဗ်ာ ၀မွာေျကာက္ရင္ ေလ်ာ့ထဲ့)
နႏြင္း တီး၁ဇြန္း (အေရာင္လွေအာင္ ေလ်ာ့ထဲ့လဲရတယ္ ပိုထဲ့လဲရတယ္)
ခ်က္ရင္း ျကက္သြန္ျဖဴနီ နီျပီး မုန္ညင္းေစ့ေတြ ထစ္ထစ္ထစ္နဲ ့ ေပါက္လာရင္ ေရေဆးျပီး စစ္ထားတဲ့ ထမင္းထဲထဲ့။ ေရလိုသလိုထဲ့ ခ်က္ဗ်ာ။

Garden pea လို ့ေခၚတဲ့ ပဲစိမ္း လံုးကို ထမင္းမက်က္တက်က္မွာ ထဲ့ေမႊ။ ထမင္းက်က္ျပီးမွ ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲနဲ ့ေရာရင္ ရတယ္ ဆန္လံုးေတာ့ ေျကတယ္ဗ်။ က်ေနာ္က်ေတာ့ အခိ်န္လြန္မွ ျကည့္မိတာေျကာင့္ ေနာက္မွ ေရာရလို ့ ထမင္း ေျကလဲ ၀ါးရသက္သာတယ္ဆိုျပီး ေနာက္မွ ေရာတယ္။

နွပ္ထားတဲ့ ျကက္သားေတြကို သျကားနဲနဲ မဆလာ ထပ္ကဲျပီး အုိဗင္ထဲမွာ ထဲ့ ဖုတ္ဗ်ာ။

အရည္ေသာက္ကေတာ့ အလြယ္ဆံုးဆုိ ရင္ ေရေႏြးဆူဆူထဲ ျကက္သြန္ျဖဴ အျပားရုိက္ပစ္ထဲ့ အခ်ိဳလိုခ်င္ရင္ ျကက္သြန္နီ မ်ားမ်ားထဲ့ ထံုးစံအတုိင္း အခ်ိဳမုန္ ့ကဲခ်င္ကဲ ဗ်။ ျကက္ရိုးထဲ့။ ငရုတ္ေကာင္းနဲ ့ ကုလားစာ မလိုက္ဘူး။ က်ဳပ္ကေတာ့ ခ်ဥ္ရည္ခ်က္မွာ မို ့လို ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ နဲနဲ ေရာ္ခ်င္တာေတြ စိတ္ပစ္ထဲ့တယ္ ငရုတ္သီး နွပ္ထားတာ တဇြန္းပစ္ထဲ့တယ္ ဆား သျကားထဲ့ခ်င္ထဲ့ ကုလားဟင္းက ငါးငံျပာရည္ မသံုးဘူး ။ အဲ မခ်ဥ္ရင္ေတာ့ သံပုရာသီးထဲ့ေပးေတာ့ ျပီးျပီ က်ဳပ္စားေတာ့မယ္ ေနာက္မွ ဒတ္ပံုရုိက္ ျပီးတင္မယ္ ဒါ ဘဲ
တာ့တာ

0 comments:

 
/* EOT ----------------------------------------- */