Thursday, January 17, 2008

တုိးတုိးေလးေျပာမယ္

တုိးတုိးေလးေျပာမယ္.. လူေတြ အထင္ျကီးေအာင္ ခ်က္နည္းေတြ အဆင့္ဆင့္ ဇကာလိုက္ထဲ့ေရးျပေနရတာ တကယ္တမ္းက်ေတာ့ ဘယ္အခိ်န္ရိွပါ့မလဲ။ လူနဲ ့အခ်ိန္နဲ ့လုျပီးေနရတဲ့အခ်ိန္ဆုိ ဂလုိဘယ္လုပ္နုိင္မတံုး.

အဲဒီေတာ့ ေကာ္ျပန္ ့ဆိုရင္ အတိုဆုံးအလြယ္ဆံုးနည္းနဲ ့စားတယ္။ ဥပမာဆုိပါေတာ့ ဆလပ္ရြက္ ေခၚတဲ့ iceberg ကို ေရစိမ္ထားလုိက္တယ္။ မီးဖိုေပၚ ဒယ္အုိးတင္ထား ၊မုန္လာနီကို ေရဘံုဘိုင္မွာ လက္နဲ့ပြတ္ျပီး ေဆး ဂ်စ္နဲ ျခစ္ေရာ (မ်ားေသာအားျဖင့္ မုန္လာနီ အခြံမသင္နုိင္ဘူး ဟတ္ဟတ္ organic လား ပဥ ့ငါးပါး လား ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ ေျမျကီးရဲ့ ဗိုက္တာမင္လည္း သြယ္၀ုိက္စား ရတာမ်ားေတာ့ တခါတေလ တုိက္ရိုက္စားတာေပ့ါ) မီးဆီထဲ့ မုန္လာနီထဲ့ တျခားဟင္းရြက္က အထားမခံေတာ့ မ၀ယ္ျဖစ္တာမ်ားတယ္။ အဲဒါဘဲ ဆီပူလိမ့္ ဆားပစ္ထဲ့ အခ်ိဳမႈန္ ့ထဲ့ ခ်က္ျပီဆုိရင္ ခုနကစိမ္ထားတဲ့ ဆလပ္ရြက္ထဲ့လိပ္ ပါးစပ္ထဲ့ပစ္သြင္း.။ အခ်ဥ္လား ငရုတ္ရည္ပုလင္း၀ယ္ထားတယ္ ပုဂံထဲ ထဲ့ရင္ ျပန္ေဆးေနရအုန္းမယ္ စားေနတဲ့ ထမင္းပုဂံေပၚမွာ ဆလပ္ရြက္ေပၚေလာင္းခ် ျပီး ထမင္းနဲ ့ျမိဳ ခ်.. ဟ ဟ ဒါဘဲ နုိင္ငံျခားဆုိတာ။ ဘယ္နယ္ လူေတြ အထင္ျကီးေအာင္လို ့ေရးျပရတာ.. တုိးတုိးေလးထပ္ေျပာမယ္ အခ်ိန္ကို ေလးပံု၃ပံု ေလ်ာ့ခ်နည္းဘဲ။ စာတင္ေလာက္တယ္။

(အျဖဴေတြ ဗိုလ္ေတြ ဆုိ ဟင္းသီးဟင္းရြကဘယ္ေတာ့မွေရမေဆးဘူး ေစ်းထဲက ၀ယ္လာတဲ့အတုိင္း တန္းခ်က္ တန္းပါးစပ္ထဲထဲ့စားတာ သူတို ့အေျပာက ေအာ္ခဲနစ္ တဲ့။ စပ်စ္သီးေတြ ဆုိင္ေတြမွာ ၀ယ္ရင္ အေလးခ်ိန္ ခ်ိန္တဲ့ အခ်ိန္ျကည့္လိုက္ သူတို ့နိုက္စားထားတာ အလံုး၁၅လံုးေလာက္ရိွမယ္ တန္းစီေနတုန္း ပါးစပ္ထဲ ပစ္သြင္းတာ ေရမေဆးဘူးခည။)

ေခါက္ဆဲြျပဳတ္လား အုိေက ေရေႏြးကို kettle နဲ ့တည္ထား ျပီးမီးဖုိကို ဖြင့္ထားတယ္ ဒတ္အားတးံု (လွ်ပ္စစ္ ဓါတ္) မီးဖိုဆုိေတာ့ ပူဖို ့ျကာတယ္ေလ။ ျပီးရင္ ေခါက္ဆဲြအထုပ္ေတြ ေဖာက္ အဆင္သင့္ အရြက္ေတြ ေရေလာင္းခ် (ေရေဆး) မီးဖိုပူ ျပီ ေရေနြးဆူျပီ အုိးကိုမီးဖိုေပၚတင္ ေရေနြးထဲ့ ေခါက္ဆဲြထဲ့ အခ်ိန္သက္သာတယ္။ တခါတေလ အတန္းရိွရင္ ခ်က္တဲ့ အုိးနဲ ့ဘဲ တီးပစ္ရတယ္ ပုဂံဘယ္ေဆးနုိင္မလဲ ဒါ့ေျကာင့္ အုိးေသးေသးေလး ဆုိရင္ ပုဂံလုိလုိဘာလိုလုိနဲ ့.

ေျကာက္ေျကာလား (ေက်ာက္ေက်ာ) အိုေက.. ေရေႏြတည္ထား စလံုးမွာေတာ့ျကိုတယ္ ဒီမွာေတာ့ မ
ျကိုဘူး ေစ်းျကီးလုိ ့အိမ္မက္နဲ ့အေတြးထဲမွာ ခဏခဏ ခ်က္ေနရတာ ညဥ္းေနျပီ အမႈန္ ့တထုတ္ မတ္ခြက္၄ခြက္ သျကား ၁၆ဇြန္း ျမင္းေခါင္းဇြန္းခပ္ေမာက္ေမာက္။ မီးဖိုကို ထံုးစံအတုိင္းတည္ထား မတ္ခြက္တခြက္ထဲ့ အမႈန္ေတြ ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထား အုိးထဲ ေရေႏြး၃ခြက္ထဲ့ ျပီးရင္ သျကား၁၆ဇြန္းထဲ့ ဆား နဲနဲ ပစ္ထဲ့ အမႈန့္ ့ေဖ်ာ္ရည္မတ္ခြက္ကိုေလာင္းခ် နဲနဲဆူရင္ ပုံစံခြက္ထဲေလာင္းထဲ့ အုိေကဘဲ။ စလံုးက ေျကာက္ေျကာအမႈန္ ့က အီေဖကိုယ္ကို ေျကာက္တယ္ ဒါ့ေျကာင့္ ေျကာက္ေျကာလို ့ေခၚတာ။ မီးအပူမေပးလဲ ေရေအးနဲ ့ေဖ်ာ္တဲ့ အရည္က ခဲတာဆုိေတာ့ တပြက္၂ပြက္ဆူတာနဲ ့ေလာင္းခ်လိုက္တာဘဲ။

ဒါေတြ လုလုမသိဘူး ဘယ္ေလာက္ ဆားဖိုမႈးျကီး ေခတ္သစ္အခ်ိန္ေလ်ာ့နည္းေတြကို သူမသိေအာင္ အသာေလးေနေနတာ သူအထင္ျကီးမွာေသခ်ာတယ္။ တုိးတုိးေလးေနာ္ သြားမေျပာနဲ ့။ ေတာ္ျကာ သူ ့ဘုတ္အုပ္ျကီးထဲ လာျပီ ေရးေပး ဆုိင္းထိုးေပး သင္တန္းေပးဆို ခက္ရခ်ည့္ ဒါကို ဒီဘေလာ့လာလည္ တဲ့ ေမာင္နမေတြကိုသာ တုိးတုိးေလး သင္တန္းေပးတာ... သူသိရင္ ကမၻာေက်ာ္ျဖစ္မွာစိုးလို ့ နံမည္မျကီးခ်င္ပါဘူး ဒါ့ေျကာင့္ တုိးတုိးေလး သင္တန္းတက္သြား အခမဲ့ ေခ်ဒနာေမ့တာ(ေမတၲာ)ေတြ သိပ္မ်ားတယ္ ေရာ့ယူသြား အင့္ တုိးတိုးေလး..

0 comments:

 
/* EOT ----------------------------------------- */