Wednesday, January 16, 2008

Food - summer roll


ေကာ္ျပန္ ့စိမ္း

ကဲ အခု ယျတာတမိ်ဳးေျချကရေအာင္ ေကာ္ျပန္ ့စိမ္းတဲ့ တနလၤာနံနဲ ့အဂၤါနံပါတဲ့ အစာေပ့ါ။ ကံေကာင္းေစ ဆုိတဲ့ အဓိပါယ္ဟတ္ဟတ္

ျကက္သား(သို ့)၀က္သား .၅၀ ကီလုိ (ငါးမသံုးပါ)
ျပဳတ္ထားေသာဂဏန္း အသား - ၃ဇြန္း (အနံ ့အတြက္အဓိကျဖစ္ပါသည္။ ပိုထဲ့နုိင္လွ်င္ ခ်ဳိပါသည္ အခ်ိဳမႈန္ ့ပင္မလိုပါ)

စိမ္းစားဥ (၁.၅လက္မအရြယ္) ၅လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄မႊာ
ဆား - .၅ဇြန္း (လုိသလိုထပ္ထဲ့နုိင္ပါသည္)
အခ်ဳိမႈန္႕ - .၅ဇြန္း (လုိသလိုထပ္ထဲ့နုိင္ပါသည္)
ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ၂ဇြန္း
ျကက္သြန္နီမိတ္ - ၅ပင္ (၃ပင္ကို စိတ္ရ္် လိပ္တဲ့အထဲထဲ့ျပီး က်န္၂ပင္ကို ၂လက္မအရြယ္ စိတ္ရ္် ကိုက္စားရန္ သံုးပါသည္)
မုန္လာနီ (၄လက္မအရြယ္) - ၅ဥ (အညာက ခါျကက္ဥဟုေခၚေျကာင္း အံ့ျသဘြယ္သိရိွရပါသည္)
ေဂၚဖီထုပ္ - (စိပ္ထားေသာ မုန္လာနီနွင့္ ပမာဏတူ)
ဘုိစားပဲ - (စိပ္ထားေသာ မုန္လာနီနွင့္ ပမာဏတူ)
ပဲပင္ေပါက္ - (စိပ္ထားေသာ မုန္လာနီနွင့္ ပမာဏတူ) (ျကိုက္လွ်င္ထဲ့ပါ ေရထြက္ေသာေျကာင့္၄င္း ရက္ျကာျကာထားစားမရေသာေျကာင့္စာေရးသူမသံုးပါ )
ဘဲဥ(ျကက္ဥ) - ၃လံုး ( ပြေအာင္ ေခါက္ထားပါ )

ဘဲဥသည္ အေရာင္လွသလို အနံ ့ပိုေမႊးပါသည္ (စာေရးသူျကိုက္ေသာေျကာင့္ျဖစ္ပါသည္ :-D )
ေကာ္ျပန္႕ရြက္ကုိေတာ့ သိျပီးသားျဖစ္လို ့မေျပာေတာ့ဘူး ႏုိင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနသူေတြ ကေတာ့ rice paper ကုိ မဟုတ္လဲ ရယ္ဒီမိတ္အဖတ္သံုးလဲရပါတယ္ ျပီးမွ ထပ္အပူေပးလိုက္ေပ့ါ။

ယျတာပစည္းျပင္ဆင္ပံု

၀က္သား ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုပ္ႏုပ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ စင္းေပးပါ။ မုန္လာဥနီ၊ ကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး သေဘၤာျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားပါ။ စိမ္းစားဥကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး သေဘၤာျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိလည္း ေသေသခ်ာခ်ာ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးပါ။ ဘုိစားပဲကုိလည္း ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားေပးပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ။ အားလံုးကို သီးသန္ ့ထားရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး နုပ္ႏုပ္စင္းပါ။ ပဲျပားတခုကို အခ်ပ္ ၈ခ်ပ္ရေအာင္စိပ္ပါ။ ဘဲဥကို ပြေအာင္ ေခါက္ထားပါ။ နုပ္နုပ္စင္း ပါးပါးလွီး ရျခင္းမွာ အရာရာ ကံဆုိးျခင္း ေျကပ်က္ရန္ ျဖစ္ျပီး ဘဲဥပြျခင္းမွာ အသင္ပြေအာင္..... အဲ ေငြ၀င္ေအာင္ ျဖစ္ပါသည္။

ကံေတြ ခ်က္ျပီ
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီအနည္းငယ္သာ ထဲ့ျပီး အိုးအနံွ ့ ဆီေရာက္ေအာင္ လွည့္ေမႊေပးပါ။ ေခါက္ထားေသာ ဘဲဥကို ထဲ့ျပီး ေခါက္မုန္ ့ပံုစံအျပားျဖစ္ရန္ ဒယ္အုိးကို လွည့္ေပးျပီး ကြ်တ္ေအာင္ ေျကာ္ပါ။ လိုအပ္လွ်င္ ဆီအေပၚမွ နဲနဲ လူးေပးပါ။ ဆယ္ျပီးပုဂံျပားထဲထဲ့ထားပါ။ ဘဲဥအရည္ အားလံုးကုိ အခ်ပ္၀ုိင္းျဖစ္ရန္ ေျကာ္ျပီးပါက ထပ္မံ ဆီထည့္ျပီး ပဲျပားေျကာ္ပါ။ ျကြပ္ေအာင္ေျကာ္လွ်င္ ၀ါးေသာအခါ ပါးေညာင္းပါသျဖင့္ အနည္းငယ္ ညိုေရာင္သန္းလွ်င္ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္
နုပ္ႏုပ္စင္း ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲနဲ၀ါလာ ျပီဆုိတာနဲ႕ နုပ္ႏုပ္္စင္းထားတဲ့ အသားနွင့္ ဂဏန္းအသား ေတြကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ျပီး ဖယ္ထားပါ။ ျပီးရင္ လီွးထားတဲ့ မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ဘုိစားပဲနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္တုိ႕ကုိ တခုခ်င္းထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ (ဆားငံျပာရည္အျကည္ထဲ့)ေၾကာ္ျပီး ပုဂံျပားထဲထဲ့ထားပါ။ ျပီးမွ ျပန္ေရာပါသည္ဟင္းရြက္ေတြ အရည္ထြက္လို ့ကုန္ေအာင္ ခ်က္ပါတယ္၊ ျပီးလွ်င္ အားလံုးျပန္ေရာျပီး အေပါ့အငံျမည္း၊ ပါသည္။ တခုခ်င္းေျကာ္ရျခင္းမွာ တခ်ိဳ ့ဟင္းရြက္မ်ား အရည္ထြက္ လြန္းေသာေျကာင့္၄င္း မုန္လာနီအေရာင္ တျခားဟင္းရြက္သို ့မစြန္းသြားရန္ ၄င္းျဖစ္ပါသည္။

ဘဲဥေျကာ္ အျပား၀ုိင္းမ်ားကို ၁လက္မအရြယ္ အမွ်င္မ်ားျဖစ္ရန္ ပါးပါးလီွးစိတ္ပါ။ ပဲျပားကိုလည္း ပါးပါးအမွ်င္ လီွးစိတ္ပါ။ ပုဂံထဲတြင္ သီးသန္ ့ထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဆာေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲကေန အဆာေတြကုိ အိုးထဲတြင္ အေအးခံ အရည္စစ္ရန္ထားျပီးမွ ပန္းကန္ျပားၾကီးၾကီးတစ္ခ်ပ္ထဲ ဇြန္းျဖင့္ အရည္စစ္ ခပ္ယူထားျပီး အေအးခံထားပါ။

ကံေကာင္းစာေတြ ဘယ္လို စုလိပ္ မလဲ
ပုဂံျပားထဲတြင္ ေကာ္ျပန္႕ရြက္တရြက္ ခင္း၊ ဆလပ္ရြက္ထိပ္ပိုင္းကို ျဖန္ ့ခင္း ဆလပ္ရြက္ေပၚ အစာကို ဇြန္း၂-၃ဇြန္း ခပ္ထဲ့ပါ။ (ဟင္းရြက္မ်ား အရည္ထပ္ထြက္ေသာေျကာင့္ အုိးကိုေစာင္းျပီး အရည္စစ္ပါ (သို ့) အေပၚယံအသားမ်ားကို ခရင္း၂ေခ်ာင္းျဖင့္ အရည္ညွစ္ထဲ့ပါ။) အဆာမ်ားကို ညီေအာင္ညိွထဲ့ပါ။ပဲျပားေျကာ္၊ ဘဲဥေျကာ္အမွ်င္နွင့္ အသားေျကာ္မ်ားအေပၚမွ ထပ္ထဲ့ပါ၊ ေကာ္ျပန္ ့အဖတ္ကို ပထမ ေအာက္ေျခမွ အရြက္ေပၚ အုပ္ပါ။ အုပ္ထားေသာ အဆာေရွ ့ဘက္တြင္ ပဲငါးပိ အပ်စ္ အခ်ိဳရည္ ကို ဇြန္းေသးတ၀က္ခန္ ့ထဲ့ျပီး လက္ဘက္ရည္ဇြန္းဖင္ျဖင့္ အရွည္လိုက္ပြတ္ပါ။ ျပီးမွ ေဘး၂ဖက္ အစြန္း ကိုထပ္ေခါက္ျပီးလိပ္ပါ။ အဆံုးေရာက္ခါနီးလွ်င္ ကို ေကာ္ျပန္ ့သားကို ငရုတ္ရည္ အနီေရာင္သုတ္လိမ္းျပီးကပ္လိုက္ပါ။ေကာ္ျပန္ ့မွာ အျဖဴေရာင္ အလိပ္တြင္ အညိဳေရာင္ အနီေရာင္ တကြက္စီျဖင့္ လွပသြားပါမည္။

စားေသာအခါတြင္ ျကက္သြန္နီမိတ္ျဖင့္စားပါက ပိုေမႊးပါမည္။

အခ်ဥ္အတြက္ေတာ့ chito ငရုတ္ရည္ေလးထဲကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး နည္းနည္းေထာင္းထည့္ျပီး ခ်င္းျခစ္ထားတာေလး နည္းနည္းထည့္လုိက္ပါတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေကာ္ျပန္႕စိမ္း နဲ႕ အခ်ဥ္ရည္ေလး တုိ႔ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။

ကံေကာင္းစာ (ေကာ္ျပန္ ့စိမ္း) စားျပီးလွ်င္ ကံေကာင္းမည္ဟု ယူဆပါ။

ပံု

ျပဳံးေပ်ာ္ေရး ေအဂ်င္ဆီ (အကယ္ရ္် သင္ကံမေကာင္းပါက သင့္၏ ယျတာျပင္ဆင္မႈ ့မွာ မသန္ ့ရွင္းေသာေျကာင့္ သာျဖစ္ပါသည္။ ယျတာလမ္းညႊန္အတုိင္း မလိုက္နာေသာေျကာင့္ျဖစ္သျဖင့္ ယျတာေပးသူနွင့္ မသက္ဆုိင္ပါ။ )


အသားမရိွရင္ ရတယ္ ဂဏန္းကေတာ့ တကယ္ေမႊးေစတယ္။ အသက္သတ္လြတ္ဆိုရင္ အသားနဲ ့ျကက္ဥ မထဲ့နဲ့ေပါ့ ။ တကယ္တန္းက်ေတာ့ စိမ္းစားဥ။ဘုိစားပဲက ေစ်းျကီးေတာ့ စာေရးသူခမ်ာ မုန္လာနီ ပဲေတာင့္ရွည္ ေဂၚဖီထုပ္ ျကက္ဥ၊ ဂဏန္း နဲ ့ဘဲဆလပ္ရြက္နဲ ့လိပ္လိုက္ ရတာပါဘဲ။ တခါတေလ ရိွသမ်ွ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ျမိဳခ်ျပီး ဗိုက္ထဲမွာ လိပ္လိုက္တယ္ ။ ဆီနဲတဲ့ diet အစာပါဘဲ

2 comments:

Chit Lay Pyay said...

ေကာ္ျပန္႔ ေလးက စားခ်င္ စရာေလး သေရေတာင္ က်လာၿပီ၊ ေကာ္ျပန္႕ စိမ္း အရမ္း ႀကိဳက္တယ္၊ ေကာ္ျပန္႔စိ္မ္း လုပ္နည္းေလး အတြက္ ေက်းဇူးပါ၊ ကိုေဂ် ၾကည့္ရတာ ေတာ္ေတာ္ သဒၵါတရား အားေကာင္းတယ္ ထင္တယ္ တကမၻာလံုးက ေတြ အတြက္ ၾကက္သား(သို႔) ၀က္သား ၅၀ ကီလိုတဲ့ မနည္းဘူး စားရမွာ ႏုတ္ႏုတ္စင္း ေနရတာနဲ႕ တင္ လက္အံ့ ေသမယ္ တင္တယ္ ၊ ဘေလာ့ဂ္ဂါ

diLo said...

i have eaten this before!
really really nice nice..hee..

The pix looks super delicious wor..
hee

 
/* EOT ----------------------------------------- */