Sunday, January 20, 2008

Food - Grape Fruit


ပ်စ္္သီး


ညီမေလး နွင္းသဇင္ ကပန္းသီးအေျကာင္း ေရးထားတာနဲ ့ကိုယ္စားေလ့စားထ ရိွတဲ့ စပ်စ္သီးအေျကာင္း ကိုတင္ေပးလုိက္ပါတယ္။

ပန္းသီးကို မနစ္သက္တဲ့အတြက္ ေတာ္ရံု ၀ယ္မစားျဖစ္ပါဘူး။ အစားမ်ားတာက စပ်စ္သီး။ လိေမၼာ္သီးနဲ ့ စေတာ္ဘယ္ရီ ပါဘဲ။ စပ်စ္သီးမွာ အေစ့ပါတာနဲ ့မပါတာ ၂မိ်ဳးရိွပါတယ္။

အေစ့မပါတဲ့ စပ်စ္သီးကို လူျကိုက္မ်ားတဲ့အတြက္ ေစ်းဆုိင္ေတြမွာ ဒါဘဲတင္ေရာင္းတာ ေတြ ့ရပါတယ္။ ဒီဘက္ မွာေတာ့ စပ်စ္သီးကို ၃ေရာင္ေတြ ့ရပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ (white grape)၊ အမဲေရာင္ (black grape)၊ အနီေရာင္(red grape)ပါ။ ၃မိ်ဳးစလံုး၀ယ္ျပီး ယွဥ္စားလုိက္တဲ့ အခါမွာ အမဲသီးဟာ အခံြအလြန္မာပါတယ္။ အတြင္းသားဟာ ခ်ိဳျမဆံုးျဖစ္သလို အခံြက ဖန္ပါတယ္။ (ဖန္တဲ့ အရသာ မနစ္သက္သလုိ အခံြထူေသာေျကာင့္ မ်ားေသာအားျဖင့္ အခံြကို ေထြးထုတ္ေလ့ရိွပါတယ္။ အမမ်ားက လိေမၼာ္သီးကိုေတာင္ အမႊာအေျဖးပါးႏြင္ျပီး လိေမၼာ္ေရာင္ အတြင္းသား ကိုသာ ေကြ်းသျဖင့္ ယခုအထိ လိေမၼာ္သီးစားလွ်င္ အခြံမစားသျဖင့္ လူထူးလူဆန္း အျဖစ္ သတ္မွတ္ျခင္းခံရပါတယ္။)

အစိမ္းသီးက အခြံအပါးဆံုးဆိုနိင္ပါတယ္။ အမဲသီးေလာက္ မခ်ိဳျမေပမဲ့ ေလးေလးပင္ပင္ ခ်ိဳပါတယ္။
အနီသီးကေတာ့ အေရာင္လွေသာ္လည္း အနဲငယ္ ခ်ဥ္ဖန္သလို အရသာ ေပါ့ပြပြျဖစ္ေနတာ ေတြ ့ရပါတယ္။ အဲဒီကထဲက ၀ယ္ျကစတမ္းဆုိရင္ အမဲသီးနဲ ့အစိမ္းကုိသာ ေရြး၀ယ္ပါေတာ့တယ္။

စပ်စ္ပင္ရဲ့အရြက္ေတြ ကို ဒီမွာ ဟင္းထုတ္လုပ္စားျကပါတယ္ vine လို့ေခၚပါတယ္။ အနဲငယ္ သက္တဲ့အတြက္ ျမန္မာျပည္က ရြက္ယုိရြက္အလားပါဘဲ။ အရြက္ က အနဲငယ္ ျကမ္းပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္လို ၃ခြ်န္ပါ ပံုစံ အရြက္ပါ။ ဒီမွာေတာ့ အသားငါး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ ့ငါးေပါင္းထုပ္ ထုပ္သလို ေပါင္းစားျက ပါတယ္။

သိုးသားနဲ့ အမဲ သို ့မဟုတ္ အသက္သတ္လြတ္ အထုပ္ထုပ္ ပါေသာ္လည္း စာေရးသူမွာ အရသာ မခံတတ္ပါသျဖင့္ ခါးသက္သက္ အရြက္ျကမ္းအရသာ အထုပ္ကို အရသာသိေအာင္သာ ျမည္းကာ ထုိ ေန့မွစတင္ျပီး ခုထိမစားပါ။ သို ့ေသာ္ ပါ၀င္ေသာ အရာမ်ားကို ကူးယူတင္ျပ လုိက္ပါသည္။

Arabic Stuffed Grape Leaves (Dolma)

Stuffed Grape Leaves with Ground Lamb or Beef

Ingredients

500 gms (1 lb) vine leaves in brine from a jar
1 1/4 cups of “Calrose” (shortgrain) rice - or “Egyptian” rice
500 gms (1 lb) of ground lamb or beef, pre-cooked and browned in a skillet, fat drained off
1/2 cup chopped parsley
1/4 cup chopped mint
1/2 cup chopped cilantro
1/4 cup chopped dill
1/2 cup finely minced scallions
1 large onion
2 garlic cloves
1 cup finely chopped tomatoes
1/2 to 3/4 cup olive oil
1 tsp. salt
1/4 tsp. pepper
1/2 cup lemon juice
1 1/2 lo salt Chicken bouillon stock cubes (Maggi)
1 1/2 cups water
1/4 tsp. mixed spice ( i.e. garam masala or Kuwaiti mixed spice)
1 potato sliced into 1/2 inch slices
* Please note, all herbs and vegetables should be rinsed well before hand to remove sand!

After washing and chopping fresh herbs ( either by hand or in a food processor) combine in a bowl and set aside. Also process your onion with the two garlic cloves in your food processor, until they are finely chopped. Dissolve or melt the chicken stock cubes in a small skillet in some of your olive oil over low heat. To your rinsed rice, add the ground meat you have pre-browned, as well as your spices, 1/2 cup of olive oil, lemon juice, the melted chicken stock cubes, tomotoes, salt, pepper. Mix well, then add your fresh herb mixture and mix thoroughly and evenly.

3 comments:

Smilemay said...

စပ်စ္သီးကို စမိုင္းေမ တူေလး တအားႀကိဳက္တယ္။
ရံုးကျပန္လာရင္ စပ်စ္သီးတာ ၀ယ္ေပးရင္ တအားခင္ တတ္တယ္။
မေဂ် ဘေလာ့ဖတ္လိုက္ေတာ့ နယ္က တူေလးကို သတိရလိုက္တာ။

Anonymous said...

ေနာက္တခါ စပ်စ္သီးခ်ားရင္အခြံပါခ်ားေနာ္.. အခြံက ေဆးဘက္၀င္တယ္တဲ႔ တစ္ခ်ိဳ႕showercream ေတမွာ စပ်စ္ခြံနဲ႔လုပ္ထားတာေတခ်ိရယ္ health for skin အတြက္ ၾကားရား :P တမင္ရား :D

Khin said...

ေကာင္းတယ္ စပ်စ္ရြက္နဲ ့ထမင္းနဲ ့လိပ္တာ
ဂရိဆိုုင္ေတြမွာ ရတယ္။
က်န္းမာေရးနဲ ့ကိုုက္ညီတယ္။

 
/* EOT ----------------------------------------- */