အထူးသတိျပဳရန္ ယျတာေခ်ရာတြင္ ျပင္ဆင္မွု ့အဆင့္ လုပ္ေဆာင္မွု ့အဆင့္မ်ား မလုပ္ဘဲ ေစ်းထဲမွ အဆင္သင့္၀ယ္ျပီး ေနာက္ဆံုးယျတာအဆင့္ကို ေခ်ပါက ေဘးဆိုးနံျကပ္ ေတြ ့မည္။ (ေခ်ာင္းဆိုးမည္)
သိျကားယျတာ ေခ်နည္း
သိျကားမင္းအား မိမိအား မတြန္းလွန္နိုင္ရန္၊ ကုိယ့္လက္ထဲတြင္ ထားသလို ေနရန္၊ သိျကားအစြမ္း အား စုေပါင္းထိန္းခ်ဳပ္ရန္ ေထြးလံုးခ်ဳပ္ထားရန္ ျပင္ဆင္ထားရပါမည္။
လိုအပ္ေသာ ပစည္းမ်ား
- နို ့မွုန္ ့ ၁ခြက္
- ဂ်ံဳမွုန္ ့ ၄ပံု ၁ပံု ခြက္
- ႏြားနို ့ ၄ပံု ၁ပံု ခြက္
- ေထာပတ္ ၃ဇြန္း
- ဘတ္ကင္ဆိုဒါ ၂ပံု၁ပံု (ကာဖီဇြန္းအေသး)
- သိျကား (သို ့) သျကား ၁ခြက္ (အခိ်ဳကို စိတ္ျကိုက္ထဲ့ပါ)
ျပင္ဆင္ျခင္း အဆင့္ဆင့္
နို ့မွုန္ ့၊ဂ်ံဳမွုန္ ့၊ ဘတ္ကင္ဆိုဒါ ရိွသမွ် အမွုန္ ့မ်ားကို ေရာေပါင္းေမႊေနွာက္ ရပါမည္။ ျပီးလွ်င္ အုပ္ထားပါ။ (သိျကားအား အမွုန္ ့ျဖစ္ေစရန္ အစြမ္းရိွေသာ တံခိုးမ်ား၊ အစြမ္းမရိွေသာ တံခိုးမ်ား အား ေရာသမ ေမႊျခင္းအဓိပါယ္ ျဖစ္ပါသည္။ အုပ္ထား ရျခင္းမွာ ထြက္မေျပးရန္ျဖစ္ပါသည္)
ျပီးလွ်င္ ခပ္ေႏြးေႏြး ျဖစ္ေသာ ႏြားနို ့ေရာေမႊျပီး ၁၀မိနစ္ခန္ ့ အုပ္ထားရပါမည္။ (စေနနံကို အုပ္မိေအာင္ ျဖစ္ပါသည္)
သျကားကို ျကိုထားရပါသည္ (သိျကားကို အေရျကိုသည္ဟု စိတ္ထဲတြင္ထား ရပါသည္)။
ထုိအေတာအတြင္း ေရာေမႊထား ေသာ မုန္ ့ဖတ္ကို စိန္လံုးျပဴးအရြယ္ (စိန္စီေသာည) လံုးရပါမည္။ (သိျကားမင္း၏ အစြမ္းမ်ားအား လက္ျဖင့္ ဖ်စ္ညွစ္လံုးေခ် နုိင္သည္ဟု သေဘာထား ရပါမည္)
မီးဖို တြင္ ဆီအိုးကို အပူရိွန္ အသင့္တင့္ (မီးေအးေအး အပူရိွန္) ျဖင့္ တည္ထားပါ။
စိန္လံုးမုန္ ့ဖတ္မ်ားကို ဆီထဲတြင္ မီးေအးေအးျဖင့္ ညိဳလာသည္အထိ လိွမ့္ေပးျပီး ေျကာ္ရပါမည္။ (သိျကားအလိွမ့္ခံရသည္ဟု သေဘာထားပါ)
နီရဲညိုလာေသာအခါ သျကားရည္ထဲတြင္ စိမ္ထားရပါမည္။
အေရးျကီးဆံုး အဆင့္
ယျတာ သည္ မျပီးေသးပါ။ ပါးစပ္ထဲ စိစိ ညက္ညက္ ေျကေအာင္ ၀ါးစားျပီးမွသာ ေအာင္ျမင္ျခင္း အဆင့္သို ့ ေရာက္ပါမည္။ ပထမဆံုးစားေသာ အလံုးမွာ ညဘက္ ျဖစ္ရပါမည္။ သို ့မွသာ စိမ္စီေသာည စိမ္လံုးသိျကားယျတာ ေအာင္ျမင္ပါမည္။
တခ်ိဳ ့ကအမည္ အမိ်ဳးမ်ိဳးေပးျကပါသည္ ျပည္မလိုင္လံုးဟု၄င္း (ေလးမ၏ ပ႗ိကၡရား) ကုလားျပည္က Gulajab ဟု၄င္း ဘေလာ့ကာမ်ားက စိမ္စီေသာည စိမ္လံုးသိျကားယျတာဟု ေခၚေျကာင္း သိျကားယျတာေျခနည္း ကို အခမဲ့ ပို ့့ခ် လိုက္ရ ပါသည္။
(မွတ္ခ်က္ - ေပ်ာ္ရႊင္ ျပံဳးေပ်ာ္ေရး စိတ္ျဖင့္ေရးသားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ သိျကားမင္းအား ကာယကံ ၀ဇီကံ မေနာကံျဖင့္ ပစ္မွားသည္ကို ခြင့္လႊတ္ေတာ္မူပါ။)
Monday, August 20, 2007
Food - Ya Da Yar (စိမ္လံုး သိျကားယျတာ ) ျပည္မလုိင္လံုး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
ေတာ္ေတာ္စိတ္၇ွည္ ျပီး အစားအေသာက္ ဝါသနာပါသူပါလား
ဒိုု ့ေတာ့ ဒီလိုုကိုု စိတ္မရွည္တတ္တာ
စာေတာင္မနဲျဖန္ ့ေရးေနရတာ
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္
ခ်က္နည္းေတြေတြ ့ရတာ။
ယၾတာေျခနည္း ေပးျခင္းျဖစ္သျဖင့္ ကိုယ္တုိင္လုပ္သည္လို ့၀န္မခံထားပါ ခညာ...
Post a Comment