Wednesday, December 19, 2007

Food - Merry X-mas


English Christmas Dinner

And

Me


ကဲ ဘေလာ့ကာေမာင္နွမေတြကို အဂၤလိပ္ ခရစ္စမတ္ ေန့လည္စာနဲ ့ပတ္သက္ျပီး ဗဟုသုတရေအာင္ တင္ျပမယ္

ျပီးခဲ့တဲ့ ၃ပတ္က အလုပ္ကေကြ်းတဲ့ အဂၤလိပ္ ခရစ္စမတ္ ေန့လည္စာကို ကင္မရာမပါလို ့ ရုိက္မျပနုိင္လို ့ တျခားဆုိဒ္ေတြထဲက ကူးျပလိုက္တယ္ေနာ္

၁. အဓိက က ျကက္ဆင္သားဘဲ တာကီလို့ေခၚတယ္ ျကက္အျကီးစားဘဲေပ့ါ အတြင္းကလီစာေတြထုတ္ျပီး သစ္ေစ့ေတြနဲ ့ေရာထားတဲ့ ၀က္သားစင္းေကာ သူတုိ့အေခၚက ၀က္အူေခ်ာင္းအသား ကိုထည့္ျပီး ကင္ထားတဲ့ဲ့ အသားလႊာ နဲ ့ ၀က္ေပါင္ေျခာက္ကြ်တ္ကြ်တ္ေလးကင္ထားတာ



၂. ေဂၚဖီထုပ္ျပဳတ္ ေဂၚဖီထုပ္ေပါက္စေလး ေတြ စပေရာက္လို ့ေခၚတယ္ (မျကိုက္ပါဘူး ခါးတယ္) ပိန္းျကက္ဥအရြယ္ရိွတယ္ ေသးေလ လွေလေပါ့ ျကီးတာမသံုးျကဘူး ေဂၚလီလံုးအရြယ္ဆိုပိုေကာင္းတယ္





၃. မုန္လာဥနီ ျပဳတ္
၄. အာလူး ျပဳတ္ သို ့မဟုတ္ အာလူးေခ်ာင္းေျကာ္
၅. ပူတင္းလို့ေခၚတဲ့ ဂံ်ဳ ကို ပုရုပ္ဆီဗူးပံုစံျကြပ္ျကြပ္ ဖုတ္ထားတဲ့ ဂံ်ဳမုန္ ့
၆. ပန္းေဂၚဖီ (အစိမ္းေရာင္) ျပဳတ္




၇.မုန္လာျဖဴ (သူတို ့မွာ မုန္လာျဖဴ ၂မိ်ဳးရိွတယ္ ရန္ကုန္က မုန္လာျဖဴကို သိပ္မသံုးျကဘူး။ ဒီကေပါက္တာက မုန္လာနီပံုစံဘဲ ၀ါညစ္ညစ္နဲ ့ ပါစနစ္လို ့ေခၚတယ္ ) မီးကင္တာ သို ့မဟုတ္ ျပဳတ္ထားတာ





၈. ျကက္ဆင္နဲ ့တဲြစားတဲ့ ခလင္ဗယ္ရီေဆာ့ (cremberry sauce) အသီးက အနီေရာင္ အေရျကည္ျကည္လိုမိ်ဳး အစိမ္းစားျကည့္တာ ခ်ဥ္စုပ္စုပ္နဲ ့ သူတို ့ကအရည္ရြဲရြဲပံုစံယိုထိုးစားျကတယ္။
၉. ဂံ်ဳမုန္ ့ကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ ခပ္ညိဳညိဳအေရာင္ျဖစ္ေအာင္ အေရာင္တင္ထားတဲ့ ေကာ္ရည္


ကဲျကည့္ျကရေအာင္

ပထမ starter ဆိုျပီး အသီး သို့မဟုတ္ ပုစြန္၊သခြားသီးနဲ ့မေရာနီး ေရာထားတဲ့ တပုဂံ ။ အရက္ ၊ ေဖ်ာ္ရည္တခြက္ ္
ဒုတိယ ပုဂံျပားထဲမွာ ျကက္ဆင္သားကို လက္မ၀က္ေလာက္ လီွးထားတာ ၂ျပားထဲ့(၃ျပားထက္မပိုဘူး)၊ ေဂၚဖီျပဳတ္၊ မုန္လာနီျပဳတ္၊ မုန္လာျဖဴကင္(ျပဳတ္)၊ အာလူးျပဳတ္(ေျကာ္)၊ အာလူးျပဳတ္ (ေျခထားတဲ့အပ်စ္)၊ ပဲစိမ္းလံုးျပဳတ္၊ ဂ်ဳံပူတင္း လာခ်လိမ့္မယ္။ အဲဒီမွာ ခ်ဥ္ခ်ိဳအရသာ အနီေရာင္ ခရင္ဗယ္ရီေဆာ့ထဲ့ျပီး ျကက္ဆင္သားနဲ ့စားတယ္ ဂံ်ဳေကာ္ရည္ကို ဆမ္းေပးတယ္

ေနာက္ဆံုး ခရစ္စမတ္ ကြတ္ကီး၊ အသီးမုန္ ့(mince pie)၊ ခရစ္စမတ္ ပူတင္း ကို ကလင္နဲ ့စားတယ္။

ခရစ္စမတ္ ကိတ္တို ့ ပိုင္တို ့ ပူတင္းတို ့အားလံုး စပ်စ္သီးအေရာင္စံုထဲ့ ဖုတ္တာခ်ည့္ဘဲ အရက္ပါနဲနဲ ထဲ့ခ်က္ျကတယ္ စပ်စ္သီးက ခ်က္လိုက္ရင္ အရသာ ေျပာင္းျပီး အျမင္ကပ္ ခ်င္စရာ ေကာင္း ေလာက္တယ္။ နို ့ကလင္ နဲ ့ စားျကတယ္။ ခုေတာ့ ကပ္စတပ္လို ့ေခၚတဲ့ အခိ်ဳကလင္နဲ ့ဘဲ ေရာျပီး စားလိုက္တယ္။

စားလို ့လဲျပီးေရာ ေဘးမွာ ခ်ထားတဲ့ ခရက္ကာ cracker သျကားလံုးပံုစံအျကီး ကို ေဘးနားကလူနဲ ့ တေယာက္ တဖက္ ဆဲြျပီး ေဖာက္ရတာ ေပ်ာ္စရာဘဲ ၊ ကုိယ္ထည္ထဲမွာ ဘာရိွသလဲ အလုယက္ ျကည့္ရတယ္ အီေဖကိုယ္က ေခါင္းဖီးတ့ဲ ဘီး မဲေပါက္ သတဲ့ကြယ္ ျပီးေတာ့ ခရစ္စမတ္ ဦးထုပ္ေလ... ကိုယ္က ေရႊေရာင္ ခရစ္စမတ္ ဦးထုပ္ ရတယ္။
(ေနာက္တေယာက္က ေတာ့ ဥာဏ္စမ္း ကလစ္ေလး၊ ေနာက္ တေယာက္က စာရြက္တဲြတဲ့ ကလစ္ ပလစ္စတစ္ ပန္းေရာင္နဲ ့ ကလစ္အယ္စတံုျကီး ၄လက္မ ေလာက္ရိွတယ္၊ ေနာက္တေယာက္က အံစာတံုး... )

အတင္းအုပ္ရရင္.........
ျကက္ဆင္သားကို မဆလာတုိ ့ အရြက္တုိ ့နဲ့ ကင္ေတာ့ နဲနဲ အနံ့ေမြးပါရဲ့ ဘာမွ အရသာမရိွဘူး ၈ံ်ဳေကာ္ရည္နဲ ့ ယိုကယ္ေပလို ့မနဲ ျမိဳခ်ရတယ္။ တကထဲ ေဂၚဖီျပဳတ္က ခါးတယ္ အာလူးကလည္း ဘာမွ အရသာမရိွ မုန္လာျဖဴ ကင္ကေတာ့ခ်ိဳသလားမေမးနဲ ့ ပဲစိမ္းနဲ့ မုန္လာနီျပဳတ္က ဆားကယ္ေပလို ့ ေနာက္ဆံုး ေဖ်ာ္ရည္နဲ ့ျမိဳခ်ရတယ္ ျပီးေတာ့ ျပဳံးျပံဳးေလးနဲ ့ ေျပာလိုက္တယ္ သိပ္ေကာင္းတာဘဲ လို ့ ဟီး (မနဲျမိဳခ်ရတဲ့ မ်က္နာရႈံ တြ ျမင္ျပီး မွ ျပံဳးျပတာ ဂေလာက္ဆိုရင္ သိေလာက္ေရာေပါ့) (ဆယ္လမြန္) ေဆာ္လမြန္ အျပံဳးလို ့ ေခၚတယ္

ေနာက္ထပ္ေျပာရအုန္းမယ္ ေန ့လည္စာဆို ရင္ lunch ညစာဆုိရင္ dinner ခုေတာ့ ဘယ္နယ္ေန ့လည္ ျကီးေကြ်းျပီး Traditional English Christmas Dinner တဲ့ေလ ေျပာေျပာခ်င္ဘူး


ဟင္း .....ေမာပါ့ ........

ေအာ္ကလီဆန္ျပီး ေအာ့ေျကာလန္္ ျပန္လာခဲ့ရတဲ့ အီေဖကုိယ္ ....ေရေသာကလုိက္အုန္းမယ္

3 comments:

LIN LET KYAL SIN said...

စံုလွခ်ည္လား .. ေကာင္းပါ့ရွင္ .. Merry Christmas ပါေနာ္ :)

lwansay said...

ဘီယာလာေသာက္တယ္ဗ်ာ..

Thethtar said...
This comment has been removed by the author.
 
/* EOT ----------------------------------------- */