Friday, November 9, 2007

Food - FOR GIRLS, LADIES AND WOMEN


ဘဲတေကာင္လံုး အသံုးခ်နည္း

အမွားျပင္ထားျခင္း။ ။ ခ်က္နည္းတြင္ စာအမွားရုိက္မိပါသည္ ခရမ္းေရာင္လြန္ေရာင္ျခည္ျဖင့္ မီးေမာင္းထိုးျပထားပါသည္

က်ေနာ္တို ့ တကသုိလ္ ပထမနစ္တြင္ fun fair မ်ားလုပ္ျပီး အုပ္စုအလိုက္ ရံပံုေငြ ရွာျကပါသည္။ ကစားစရာနည္းမ်ားတြင္ မိန္းခေလးမ်ားအား ယဥ္ေက်းစြာ ေနာက္ေျပာင္ေသာ ကစားနည္းမ်ား ျပဳလုပ္ျကပါသည္ ဥပမာ Ballဖမ္းပဲြ၊ ဘဲဖမ္းပဲြ၊ ဗလမယ္ျပိဳင္ပဲြ စသျဖင့္ ရီေမာစရာ ကစားနည္းမ်ား ကို လက္မွတ္ေရာင္းကာ ရံပံုေငြရွာ ျကပါသည္။



Ballဖမ္းပဲြ မွာ ၁၅ေပ အကြာမွ ပစ္လိုက္ေသာ ပင္ေပါင္ ေဘာလံုးေလး ကို ေပးထားေသာ ျခင္းေသးေသး ျဖင့္ ဖမ္းရျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ တခါ ကစားလွ်င္ ေဘာလံုး၅ခါ ဖမ္းခြင့္ရိွသည္။ ၃လံုးအနဲဆံုးဖမ္းမိလွ်င္ ဆုရပါသည္။

ဘဲဖမ္းပဲြမွာ ၁၀ေပ ပတ္လည္ ျခံေလးထဲတြင္ ဘဲ၁၅ေကာင္ခန္ ့ လႊတ္ထားကာ ထို တဂတ္ဂတ္ျမည္ ရ္် လွုပ္ရွားေန ေသာ ဘဲမ်ားကို ျကိုးတပ္ထားေသာ ေရာင္စံု ပလပ္စတစ္ကြင္း ျဖင့္ ပစ္ရ္် ဖမ္းျခင္းျဖစ္ပါသည္။

ဗလမယ္ ျပိဳင္ပဲြမွာ စီးေစာတဖက္တြင္ အေလးမ်ားထားျပီး ေျမျကီးတြင္ ခ်ထားျပီး အေပၚေထာင္ေနေသာ ေနာက္တဖက္ ကို ေအာက္ေရာက္ရန္ ဆဲြခ်ရေသာ နည္းျဖစ္ပါသည္။

ဒါ့ေျကာင့္ ပ်ိဳပ်ိဳေမတို ့အတြက္ အထူးအစီအစဥ္ ...ဘဲတေကာင္လံုးအသံုးခ်နည္း ကို တင္ဆက္ပါမည္။

ညီမေလးတုိ ့ေရာ ဘဲမဖမ္းခ်င္ျကဘူးလား။ အဖမ္းခံလိုေသာ ဘေလာ့ကာ ညီအကို မ်ား က်ေနာ့္ဘေလာ့တြင္ လာေရာက္ ျခံ၀င္နုိင္သလို ဘဲဖမ္းလိုေသာ ညီမေရးမ်ား အမဂီ်းမ်ား ရဲ လာေရာက္ဖမ္းနုိင္ပါေျကာင္း ပံု အခေျကးေငြ မယူပါ ေခ်ဒနာနဲ ့ပါဂ်ာ

ဖမ္းမိလာတဲ့ ဘဲကို အခုလို ့ ့ ့ ့ ့

တေန ့က တရုတ္တန္းဖက္သြားရင္ ဘဲတေကာင္ ၉.၅၈ေဒၚလာရလာလို ့ ၀ယ္လာခဲ့တယ္။ အေတာ္ျကီးတဲ့ ဘဲျကီးဘဲ။ ဒါနဲ ့ရင္ပံု ကိုဖယ္၊ ေပါင္ အရိုးေတြ ထုတ္၊ ျပီး ဘဲကင္လုပ္ဖို ့ဖယ္လိုက္တယ္။
လည္ေခ်ာင္းရိုး လက္ျဖန္နဲ ့ ေပါင္က ထုတ္ထားတဲ့ အရိုးေတြ အားလံုး ျပဳတ္လိုက္တယ္။
ျပဳတ္တဲ့ အခါ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴနဲ ့ထဲ့ျပဳတ္တယ္ ေတာ္ေတာ္ ျပဳတ္ယူရတယ္။ အသားနူးေတာ့ အသားေတြ နြာထုတ္လိုက္ျပီး ဘဲသားခ်က္ ခ်က္ဖို ့ဖယ္လိုက္တယ္။

ကဲ ဟင္းေတြ စျပီ၊ လြယ္ျပီး ျမန္တဲ့ နည္းသံုးထားတာပါ။ သမရိုးက်နည္းဆို အစံုပလံုထဲ့ရတယ္ဗ်။

၁. အရိုးေတြ ျပန္ျပဳတ္ေတာ့မွ ဆား အခ်ိဳမွုန္ ့ ျကက္သြန္နီ၊ လိခ္(Leek)(ျကက္သြန္နီနဲ ့အရသာတူတဲ့ ဟင္းရြက္)ထဲ့ ငံျပာရည္ထဲ့ျပီး ေခါက္ဆဲြျပဳတ္၊ ျကာဆံျပဳတ္၊ ညွပ္ေခါက္ဆဲြျပဳတ္လုပ္စားလုိက္တယ္ (Sorry အခိ်န္မရလို ့ဓါတ္ပံု မရိုက္လိုက္ရဘူး)

၂. ႏြင္ထားတဲ့ အသားေတြကို ဟင္းတခြက္ခ်က္ပါတယ္။

- ဂ်င္းကို အေခ်ာင္းေလးေတြစိတ္ျပီး မီးဖိုေပၚမွာ ဂ်င္းေျခာက္တဲ့အထိ ေလွာ္ပါတယ္ ဆီမထဲ့ပါဘူး၊
- ဂ်င္းေျခာက္ျပီး ေမႊးလာမွ ဆီထဲ့ျပီး ့ျကက္သြန္အျဖဴ ဆီခ်က္ပါတယ္။
(အေရးျကီးတာက တရုပ္ဟင္းကိုခ်က္ရင္ ျကက္သြန္နီ ကို ဆီခ်က္ လံုး၀ မသံုးရပါဘူး။ တခ်ိဳ ့ျကက္သြန္နီဆီခ်က္နဲ ့ခ်က္တဲ့ တရုပ္ဟင္းကို စာေရးသူရဲ့ အျမင္မွာေတာ့ တရုပ္ဟင္းကုိ ဗမာလို ခ်က္တာျဖစ္ျပီး တရုပ္ဟင္းအရသာ ပ်က္တယ္လို ့ျမင္ပါတယ္။

- ျကက္သြန္ျဖဴ နဲနဲနီ လာတာနဲ ့ဂ်င္းျပန္ေရာျပီး ေျကာ္ပါတယ္၊ ငံျပာရည္ အျကည္၊ ခရုဆီ၊ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ ျကက္သြန္နီကို ေျကာ္ပါတယ္။ ျကက္သြန္နီ ႏြမ္းလာျပီဆိုရင္ ႏြင္ထားတဲ့ အသားေတြ ထဲ့ျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ ေျကာ္ပါတယ္။ ခ်က္ေနတုန္း ေမႊးပ်ံတဲ့ ဘဲသားအနံ ့ေလးေျကာင့္ ဆာလာပါတယ္ (ဂလု ဂလု) ၊ အဲဒီေတာ့ ငရုပ္ေကာင္းနဲ ့ ျကက္သြန္နီမိတ္ကို ျဖဴးပါတယ္

(အဲဒီဘဲသားမွ်င္က ေမႊးေတာ့ ထမင္းေျကာ္၊ ေခါက္ဆဲြေျကာ္၊ ဟင္းခ်ိဳ၊ ထဲ့ခ်က္ ရင္ ဟင္းပိုေမႊးေျကာင္း ေတြ ့ရပါတယ။ ေအာက္တြင္ ခ်က္စားနုိင္ေသာ ဟင္းမ်ားေရးထားပါသည္။ )

၃. ဘဲကင္
ဒီမွာ ဘဲကင္ တစိတ္၁၀ေဒၚလာေပးရတယ္၊ အဲဒါေျကာင့္ ဘဲကင္ စမ္းျကည့္မလို ့ေလ

- ဘဲကို ေရေဆးျပီး စစ္ထားတယ္
- ဘဲကို ပ်ားရည္လူးလိုက္တယ္၊ အနဲဆံုး၂နာရီေလာက္ ေျခာက္ေအာင္ထားတယ္
- ငံျပာရည္ အျကည္၊ ခရုဆီ
- တရုပ္မဆလာ (chinese 5 spice) ထဲ့တယ္
- ဆားအနဲငယ္ထဲ့တယ္ ငရုပ္ေကာင္းက ပါတယ္ဆိုယံုထဲ့တယ္ တခ်ိဳ ့ကသျကားသံုးတယ္
- ျကက္သြန္နီနဲ ့ဂ်င္း အရည္နဲနဲ ထဲ့တယ္
- အနီေရာင္ အေရာင္တင္မွုန္ ့ရိွရင္ထဲ့ပါ
ဘဲကို အရည္ထဲထဲ့ျပီး စိမ့္၀င္သြားေအာင္ တညလံုးထားပါ၊ (စာေရးသူကမူ အေျခအေနအရ ဘဲကို ဗူးထဲထဲ့ျပီး ေရခဲေသတာတြင္း ၃ရက္မွ် ထဲ့ထားပါသည္ ဆက္လုပ္ရန္အခိ်န္မရေသာေျကာင့္ သို ့ေသာ္ အထက္ေအာက္လွန္ကာ အရည္မ်ား အသားတြင္း စိမ့္၀င္ေအာင္ ထားပါသည္။ အဖံုးမဖံုးဘဲ အလွ်ဳမီနီယံ ျပားျဖင့္ လူမျမင္ေအာင္ အုပ္ထားပါသည္။
ေရခဲေသတာတြင္းတြင္ ဘဲသားမ်ားမွာ ေရေငြ ့စုပ္သျဖင့္ ေျခာက္ေနပါသည္။ )
ျပီးလွ်င္ ဘဲကို တေနရာတြင္ ခ်ိတ္ရ္် ဆဲြထားပါက ဆီမ်ား တျဖည္းျဖည္း စစ္က်လာမည္။

တခ်ိဳ ့မွာ တညလံုးေပါက္ ဆီစစ္သည္ကို ေတြ ့ရပါသည္။
Ovenတြင္ ၁၈၀-၂၀၀ အပူရိွန္ထားကာ ကင္ပါသည္။ ဘဲကင္စားရတာ တယ္မိုက္တာဘဲ။ အခ်ဥ္ရည္နဲ ့ စားေကာင္းတယ္ မဟုတ္လား ဓါတ္ပံု မရိုက္အားလို ့ဗ်ာ ခုေတာ့ ကုန္သြားျပီ။ ထပ္ကင္မွ ပံုထပ္တင္မယ္ စိတ္မရိွျကပါနွင့္

အမွတ္ ၂ ရိွ ဘဲသားခ်က္ကို ခ်က္စားရန္ ဘဲသားဆီခ်က္၊ ေခါက္ဆဲြျပဳတ္ေျကာ္၊ ဘဲေပါင္းထမင္း၊ ဘဲသားေျကာ္ စသျဖင့္ ခ်က္စားနုိင္ပါသည္။
ဆီခ်က္ - ပုဂံျပားထဲတြင္ ျကက္သြန္နီဆီခ်က္၂ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ အျကည္ ၁ဇြန္း၊ ဆား၊ အခိ်ဳမွုန့္။ ငရုပ္ေကာင္း ထဲ့ထားပါ။ ဘဲသားခ်က္ကို ဇြန္း၂-၃ဇြန္းထဲ့ပါ။ ေရေႏြးျဖင့္ ေခါက္ဆဲြကို ျပဳတ္ျပီး ေရစစ္ကာ ပုဂံျပားထဲထဲ့ျပီး အားလံုးကို ေရာေမႊပါ။ ျပီးလွ်င္ ျကက္သြန္နီမိတ္ကို ျဖဴးပါ။
ေခါက္ဆဲြျပဳတ္ေျကာ္ - ထံုးစံအတုိင္း ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ျကက္သြန္နီေျကာ္ပါ။ မနီေစရပါ။ ျကက္သြန္နီႏြမ္းလာလွ်င္ ဘဲသားခ်က္၃ဇြန္းထဲ့၊ တျခား အသားမ်ားထဲ့။ ျကိုက္ရာ ဟင္းရြက္ (ပဲပင္ေပါက္သာ လိုက္ပါသည္) ေျကာ္ပါ။ အနံ ့ေမႊးလာလွ်င္ ေခါက္ဆဲြထဲ့ေမႊပါ။ ျပီးလွ်င္ ဘဲရိုးျပဳတ္ရည္ထဲ့ပါ။ ျကက္ဥ ထဲ့ျပီး ေမႊပါ။ ျကက္သြန္နီမိတ္နွင့္ ငရုပ္ေကာင္းျဖဴး လွ်င္ စားရန္ အသင့္ ျဖစ္ပါျပီ
ဘဲေပါင္း ထမင္း - စာေရးသူတို ့၏ သမရိုးက် ဘဲေပါင္းထမင္း၊ ထမင္းေပါင္း၊ တို ့မွာ အဆင့္မ်ားျပီး အမယ္မ်ားပါသည္။ အခ်ိန္လုလုပ္ေနရေသာ သူမ်ားအတြက္ စာေရးသူ၏ ဘဲေပါင္းထမင္းလုပ္နည္း အလြယ္နည္းကို တင္ျပပါမည္။ ဆန္ကိုေရေဆးရ္် စစ္ထားပါသည္ ေရခ်ိန္အတိက်ထဲ့လိုရ္်ျဖစ္ပါသည္။ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲသို ့ ဆန္ထဲ့ ေရ၁ဆခဲြ(ျကိုက္သလို)ထဲ့ပါ။ ဂ်င္းအျပား၃ျပား ထဲ့ပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ ၃မႊာ(တေယာက္စာအတြက္)ကို ျပားေအာင္ရိုက္ျပီး ထဲ့ပါ။ ဆားအနဲငယ္ထဲ့ပါ၊ ဘဲသားခ်က္၄ဇြန္းထဲ့ပါ။ ဘဲသားခ်က္တြင္ တရုပ္မဆလာ ပါျပီး ျဖစ္သျဖင့္ ဘာမွ် ထပ္ထဲ့ရန္ မလိုပါ။ ထမင္းမက်က္ခင္ ၂ခါေလာက္ေမႊေပးပါ။ စာေရးသူမွာ ေမႊရန္ အခ်ိန္မရလိုက္သျဖင့္ ထမင္းက်က္မွ ေမႊေသာအခါ ဆန္လံုးမ်ား ေျကသြားပါသည္။

ထူးဆန္းသည္မွာ ဘဲသားခ်က္သည္ အလြန္ေမႊးေနပါသျဖင့္ ဘဲသားအနံ့သည္ သူမတူေအာင္ ထူးျခားသည္ကို မွတ္ခ်က္ခ်မိပါသည္။ ေနာက္မွ သမရိုးက် ထမင္းေပါင္းကို ေရးပါမည္။


ခဏေလး ေနအုန္းဗ်ာ ေနာက္ေန ့မွ ဆက္ေရးပါရေစ နဲ နဲ အခ်ိန္နဲ ေနလို ့ပါ ...


2 comments:

ပီေက said...

အခိ်န္မရလို ့ဓါတ္ပံု မရိုက္လိုက္ရဘူး ဆိုတာထက္
ဓါတ္ပံုမ႐ိုက္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္ တီးေနတာေနမွာ။
၀ါးတီးဖြင့္ေနလို႔ ဓါတ္ပံု႐ိုက္ဖို႔ ေမ့တာပဲ ျဖစ္ရမယ္။

HH said...

ဖမ္းမယ္ ဖမ္းမယ္.. ဘဲၾကီးၾကီးတစ္ေကာင္ေလာက္ ကိုဖမ္းျပစ္အံုးမယ္.. :P

ဘာညာ

 
/* EOT ----------------------------------------- */